torstai 30. toukokuuta 2013

Arjen ihmettelyä

Tänään(kin) olen ihmetellyt muutamaa asiaa.

Ostin 5.12. uuden kännykän. Semmosen Nokian halvan perusmallin, joka muistuttaa ulkonäöltään halpaa Blackberrya. Noin 2-3 viikkoa sitten tapahtui jotain, eikä puhelin enää ladannut itseään. Vika joko puhelimessa tai laturissa, mene ja tiedä, mutta mitään ei tapahtunut ja akku kävi vähiin.. Ensimmäinen kysymys oli tietenkin, että miksi alle puolen vuoden ikäinen puhelin vain yhtäkkiä lakkaa toimimasta? Kaukana ovat siis ajat, jolloin Nokian puhelimet kestivät vuosikausia. Olen välissä kokeillut Samsungia, mutta sitten aina palannut Nokiaan. Nyt en ole enää varma. Ja kuten edellisestä postauksesta jotkut huomasivat, en ole mikään älypuhelin-fani. Mutta pitäähän sen luurin nyt kuitenkin edes normaalisti toimia!

Vein puhelimen sinne, josta sen ostinkin ja he totesivat lähettävänsä sen jonnekin. Kuulemma 2-3 viikon päästä kuuluu. Eivät muuten tarjonneet varapuhelinta, onneksi semmoisia löytyy omasta takaa. Kuulemma jos Iphonen vie huoltoon, niin ne antaa samanmoisen tilalle? Mutta kuitenkin.. tänään postissa tuli kirje, että puhelimesi on saapunut takaisin huollosta ja nouda se ystävällisesti ennen 11.6. tai hävitämme sen varastotilanpuutteen takia. Ja sitten ihmettelen täällä itsekseni..
- Olisiko hieman halvempaa ja aikaasäästävämpää vain soittaa ja ilmoittaa, että puhelin on noudettavissa?
- Jos vaivautuu lähettämään sen kirjeen, niin kannattaisiko ehkä myös mainita, tuliko huollosta kuluja vai ei?
Asiasta rasiaan, mielestäni 109 euroa maksanutta puhelinta ei kannata monella sadalla korjailla. Joten toivoa sopii että huoltokuluja ei ole. Sitäpaitsi kai niissä puhelimissa nyt edes jonkunlainen takuu on myös nykypäivänä?

http://oldermommystillyummy.com/wp-content/uploads/blogger/-TKs6uMZM0dU/TnyGpVLKYgI/AAAAAAAAARw/yV5dxGHGOfU/s1600/Confused-Image1.jpg
Source
 Toinen mieltäni askarruttanut asia on kaupungilta tullut kirje, liittyen jätehuoltoon. Ylpeänä ilmoittavat, että heidän suunnitelmansa ja toimensa vähentää yleisjätteen määrää toimii! Mukana tietysti havainnollistavat kuvat, kuinka yleisjätteen määrä on vähentynyt ja kierrätetyn jätteen määrä noussut.
Meillä siis kierrätetään bio, paperi ja muovi. Koskakohan ne hokais ton metallin?

Kaikki tämä on tottakai hyvä asia, mutta mitä muuta ne voi olettaa, sillä uudistuksen peruskivenä oli, että kadulle saa laittaa yleisjätteen astian 9 kertaa vuodessa niin että se sisältyy vuosittaiseen jätemaksuun  (192 euroa per vuosi btw). Kaikista ylimääräisistä kerroista joutuu maksamaan 4,50 per kerta. Tässä viittaan myös edelliseen postaukseen, hollantilaisten tarkkuudesta raha-asioiden suhteen. Jos vain mahdollista, mitään ylimääräistä ei haluta maksaa.

Ja jos muovia ei ole ennen kerätty, niin on ehkä loogista, että sen jätteen määrä on noussut? Voisin myös veikata, että kierrätetyn muovin määrä nousisi vielä muutaman pykälän, jos sen voisi laittaa kadulle missä tahansa muovipussissa eikä vain erikseen myytävissä, tähän tarkoitukseen määrätyissä muovipusseissa.. (Saakohan kaupunki supermarketeilta jonkun osingon niistä myytävistä pusseista?)

Tiedottaminen on tottakai hyvä asia ja onhan se mukavaa, että heidän oivat suunnitelmansa toimivat. Silti on hieman epäilyttävää, tiedotuslehtisessä oleva toteamus, että koska tämä toimii, niin eivät myöskään aio jäädä laakereilleen lepäämään vaan tekevät entistä enemmän ja "parempia" uudistuksia tulevaisuudessa. Loogista ehkä, mutta kuka ottaisi huomioon että tottakai kotitaloudessa voidaan tehdä paljonkin jätteen eteen, mutta suurin syyllinen on kuitenkin pakkausteollisuus tai teollisuus ylipäätänsä, koska minkä ihminen sille voi, että jokainen purkki ja purnukka on pakattu vähintään kolmeen eri kertaan? Siitähän sitä jätettä syntyy.

http://shadowlicious.files.wordpress.com/2012/05/confused.png?w=584
Source
Ja mitä nämä uudistukset tulevaisuudessa sitten ovatkaan, mutta jos jäteastian saa pistää kadulle vain muutaman kerran vuodessa, niin kuka ottaa vastuun niistä haisevista roskalaatikoista ja kenties sen myötä, kaupungin valtaavista rotta- ja haaskalintuongelmista? Näin vain maalaillakseni kauhukuvaa. Veikkaan kuitenkin, että ensimmäisenä on vaarassa oma nenä ja asumismukavuus :)

http://media2.apnonline.com.au/img/media/images/2013/01/07/9-1652733-ips060113smel05a_fct1024x630x53_t460.jpg
Source
Olen myös ihmetellyt, että miksi, oi miksi, hollannin kurssikirjani ja niiden lisämateriaali on tehty noin 15-vuotiaille, kun kirjasarjan (mainoslauseiden mukaan) kohderyhmänä on aikuiset korkeastikoulutetut ulkomaalaiset. Ja jos kirja on valmistunut viime vuonna, niin miksi lisämateriaalien videot, kuvat ja äänitehosteet on 90-luvun alkupuolelta? Vaikka nyt olenkin panostanut huomattavan rahallisen summan näihin kirjoihin, ei haittaisi yhtään vaikka ensi vuonna kirjasarja vaihtuisikin. Tämä on meinaan ihan susi, niin sisällöltään kuin ulkonäöltäänkin.

http://sd.keepcalm-o-matic.co.uk/i/why-oh-why-oh-why.png
Source 

2 kommenttia:

  1. Tuo 9 kertaa on kyllä todella vähän, meillä Roosendaalissa se harmaa jäteastia tyhjennetään kaksi kertaa kuussa. Säästötoimihan tuo on, harvalle varmaan riittää se 9 kertaa ja joutuvat maksamaan lisämaksun, perusmaksu näyttää kuitenkin halvalta.. -Sari-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kaupunki tyhjentää jäteastiat 2 kertaa kuukaudessa, mutta se on sitten oma päätös, että laittaako astian kadulle vai ei. Ja harva tosiaan selvää 9 kerralla, joka perusmaksuun sisältyy.. joten ehkä on laskettu, että perusmaksu voi olla halpa, jos kuitenkin oletuksena on että jokainen joutuu vähintään pari lisämaksua maksamaan.

      Poista